Løfteplattform i sjakt - Funksjonshjemmet
497
post-template-default,single,single-post,postid-497,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
Funksjonshjemmet

Løfteplattform i sjakt

Om du bor i et hus der du trenger å bevege deg mellom etasjene så er kanskje løfteplatform i sjakt den mest elegante og praktiske løsningen, i alle fall av heisløsningene du kan få støtte til fra NAV.
NAV

NAV sine hjemmesider står det at personer som har en varig og nedsatt funksjonsevne kan få stønad fra NAV Hjelpemiddelsentral til tilrettelegging av adkomst til eller i egen bolig, når dette er nødvendig og hensiktsmessig for å bedre funksjonsevnen i dagliglivet. Videre står det om løfteplattform med hel sjakt at:

Sjaktheis kan lånes ut forutsatt at dette er rimeligste hensiktsmessige løsning. Vær oppmerksom på at bygningsmessige endringer ikke dekkes av NAV. Det dekkes dermed ikke utgifter til å lage åpninger i vegger og gulv ved montering, og heller ikke tetting av åpninger ved demontering. Det dekkes heller ikke innbygging av heisen.

Du kan kun få til heis mellom primærrom i boligen, dvs kjøkken, stue, bad og soverom. I tillegg har du også krav på å komme inn i din bolig. Har du for eksempel et vaskerom i kjelleren som du ønsker adkomst til, dekkes ikke dette av NAV. Personlig synes jeg at det er viktig å ha tilgang til alle rom i mitt hus. Jeg har for eksempel et tekniske rom i kjelleren som jeg må ha tilgang til. Går strømmen må jeg dit for å slå den på. Wifi ruteren står også der samt hele varmesystemer for huset. Her kan du lese mer inngående om kriterierne for å få støtte.

Hva er en løfteplattform i sjakt

I prinsippet virker en løfteplattform i sjakt som en helt vanlig heis. Det vil si du du trykker på en knapp når du vil ta heisen, døren åpner seg og du går inn i et lukket rom. Men i en «vanlig» heis så beveger hele rommet seg, altså gulv, tak og vegger. I en løfteplattform i sjakt er det kun gulvet som beveger seg. For å minske klemfarer må du derfor holde inne etasje knappen helt til du er i ønsket etasje. Slipper du knappen stopper heisen. Den fungerer som en «dødmannsknapp» som man finner på motorbåter. Det er påbudt at man har en telefon inne i heisen slik at man kan nå hjelp om den stopper. Du trenger ikke fastlinje, de kan bruke et vanlig sim-kort til mobil. Jeg har en heis fra Motala, som var prisforhandlet da jeg fikk min heis. Her kan du se spesifikasjonene for denne heisen. Min heis er 112cm bred og 148cm dyp. De ulike løfteplattformene i sjakt skiller seg ikke nevneverdig fra hverandre.

Funksjonshjemmet
Montering

Som nevnt dekker ikke NAV etableringen av selve sjakten, heller ikke det å få lagt inn strøm i sjakten. NAV dekker selve heisen/plattformen, vegger og dører. Bygger du nytt hus så utgjør ikke kostnadene til etableringen av selve sjakten noe særlig ekstra. Da blir også sjakten integrert i huset på en naturlig måte. Har du allerede en bolig som du skal få montert en løfteplattform i sjakt i kan det bli en utfordring å finne en egnet plass til heisen. Mange velger å installere den i nærhet av trappeløpet, andre velger rett og slett å lage et lite påbygg som utgjør selve sjakten. Dersom man installerer heisen et sted der sjaktens vegger blir synlige så er det mulig å velge vegger i glass. Dette ser faktisk veldig stilig ut. Dørene kommer også med store vinduer i glass.

Dersom du som meg har tre etasjer og kun primærrom i to av etasjene, kan du selv dekke det ekstra det koster å få heisen i alle etasjene. Det koster ikke så mye ekstra da det eneste du trenger er en ekstra dør og noen ekstra sjaktvegger. For meg er det ingen tvil om at det er verdt kostnaden å få tilgang til hele min bolig.

Bruk

En løfteplattform i sjakt er den raskeste heisløsningen som leveres fra NAV, med det mener jeg at det er løsningen som bruker kortest tid mellom etasjene. Den går riktignok ikke like raskt som en vanlig heis, men heller ikke siå sakte at det blir irriterende. Fra jeg trykker på heisknappen i 1 etasje tar det nøyaktig 45 sekunder til jeg er ute av heisen i 2 etasje. Jeg har inntrykk av at de er driftsikker, men nå har jeg kun hatt heisen siden 2015 så jeg må vente noen år til jeg kan si det sikkert om min heis. Til nå har jeg i alle fall ikke hatt noen problemer.

Med en løfteplattform i sjakt oppleves det ikke som noe problem å bevege seg mellom etasjene i mitt hus. Dessuten glir heisen godt inn i boligen og den oppleves ikke som et forstyrrende estetisk element.

Funksjonshjemmet
No Comments

Post a Comment