890
page-template-default,page,page-id-890,select-theme-ver-9.5,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,no_animation_on_touch,,qode_menu_

Det finnes mye informasjon laget av og for rullestolbrukere ute på nettet. Jeg har samlet noen bra internettsider, YouTube og Instagram kanaler for deg slik at du slipper å lete i jungelen av informasjon. De fleste er på engelsk. Jeg har forsøkt å samle dem i kategorier, men vær oppmerksom på at flere går i hverandre. Tips meg om du vet om noe som bør med i denne listen.

  • Ryggmargsskade
  • Familieliv, fertilitet & sexualitet
  • Reise og aktivitet
  • Film, tv-serie og dokumentar
  • YouTube
  • Instagram

Ryggmargsskade

LARS

Landsforeningen for ryggmargsskade anbefaler jeg alle med RMS å melde seg inn i. De arrangerer spennende konferanser og gir også ut magasinet Patetra. På Facebook har de en aktiv gruppe der du kan stille spørsmål, og du får garantert svar. På hjemmesiden finner du info om ryggmargsskade og forskning.

Ryggmärgskada

Her finner du mye bra informasjon relatert til det å ha en ryggmargsskade. Nettstedet er administrert av Spinalis (Sveriges svar på Sunnaas) så her kan du stole 100% på informasjonen.


Familieliv, fertilitet og seksualitet

Mamma pappa lam

Dette er en utrolig bra nettside om det å være foreldre i rullestol, både når det kommer til før fødsel og etter. De samarbeider offisielt med Spinalis (Sveriges svar på Sunnaas) så informasjonen er kvalitetssikret. Rullestolbrukere som selv er mødre står bak siden.

Wheel Love

En flott dokumentar om et ungt par der den ene sitter i rullestol. Vi møter dem da de forsøker og realisere drømmen om å få barn.


Reise & aktivitet

Rullestolreiser

Dette er en side jeg selv står bak. Her finner du info om alt som er relatert til det å reise med rullestol. Du finner også reiseguider til mange steder i hele verden skrevet av meg eller en av mine gjesteskribenter. Rullestolreiser er også på Facebook.

Curb free with Cory Lee

Dette er trolig verdens største reiseblogg skrevet av en som sitter i rullestol. Cory Lee er sponset av mange og har figurert mye i amerikansk media. Her finner du mye reisestoff.

Funkisferier

De to jentene Lena og Anne, som begge sitter i rullestol, blogger om sine reiser. De gir også masse nyttig informasjon relatert til det å reise i rullestol.

Funkability

Infoside fra Beitostølen Helsesportsenter om aktiviteter og aktivitetshjelpemidler. Her finner du mye bra informasjon fra folk som kan mye om aktivitet for mennesker med funksjonsnedsettelser.

Move United

Move United er en organisasjon som brenner for at mennesker med en funksjonsnedsettelse skal ha mulighet til å være aktive. Her finner du masse bra info om ulike parra-idretter, blant annet en utfyllende liste over ulike aktiviteter.

Mountain Bike Adapt

På denne siden finner du info om parra terrengsykling eller adaptive mountain biking som brukes mest. Det er u.t. som står bak denne siden. Her finner du informasjon om ulike typer 3-4 hjuls. Du finner også guider som gir deg tips til bra steder/løyper å sykle på med en 3-4 hjuling. Finnes også på Instagram.

Sitski Norge

Robert Skogvold, en sitski entusiast og en Reodor Felgen type uten sidestykke, står bak denne fb gruppa. Han skriver:

«Dette er ei side der ein kan stilla spørsmål, gi råd, inspirasjon og dela arrangement og opplevelsar rundt sitski (sittande alpint)».

Jubilee Sailing Trust

Noe så fantastisk som en organisasjon som har en rullestoltilpasset seilskute og som tar med mennesker med funksjonsnedsettelser på seilturer. Les om da Erik Lillebye reiste på seiltur her.


Film, tv-serie & dokumentar

De urørlige

En perle av en spillefilm basert på en sann historie om en mann med en høy ryggmargsskade og hans vennskap med sin assistent. Morsom og rørende på samme tid. Kan sees på Netflix.

Murderball

Dette er en klassikker som ble nominert til Oscar for beste dokumentar. Den begynner å bli noen år nå, men den er på ingen måte utdatert. Vi følger livene til landslagsspillere på det Canadiske og Amerikanske rullestolrugby landslaget. Kan blant annet sees på VGTV.

Crip Camp

En politisk viktig dokumentar om en gjeng ungdommer som møtes på en sommerleir og tar opp kampen om likestilling. Kan sees på Netflix.

Rising Phoenix

Rising Phoenix (som føniks fra asken) er utrolig inspirerende dokumentar om paralympiske utøveres vei til suksess. Must see! Finnes på Netflix.

Any one of us

Denne har jeg ikke sett, men håper den snart kommer på HBO Nordic. Om ikke kjøper jeg den fra USA.

«Any One of Us shows how lives can change forever in the blink of an eye- and the resilience, grit, and determination it takes to move forward from trauma and adversity».

The Rebound

Denne prisvinnende dokumentaren følger rullestolbaskettlaget «Miami Heet Wheels» i deres kamp om å vinne toppserien NWBA. Kan kjøpes på Vimeo.

Push Girls

Tv-serien følger fire jenter som bor i Los Angeles og som bruker rullestol. Det er laget to sesonger. Jeg har selv ikke sett den, men har fått den anbefalt. Den er ikke veldig tilgjengelig i Norge, men det kan sikkert kjøpes et sted. Tips meg gjerne!


YouTube

Funksjonshjemmet på YouTube

Du vet det kanskje allerede, men Funksjonshjemmet har en egen kanal på YouTube. Der finner du informasjonsfilmer om tilrettelegging av bolig.

Klok av skade

Klok av skade er Sunnaasstiftelsens egen «tv kanal» (riktignok ikke på Youtube men Vimeo..). Gjengen bak dette prosjektet lager filmer om og med mennesker som lever med ryggmargsskade og hjerneskade. Ulike tema som foreldreskap, seksualitet, aktivitet, tilrettelegging, bil m.m. belyses. Anbefales på det varmeste.

Attitude Live

Attitude Live lager profesjonelle og svært gode dokumentarer om det å leve med en funksjonsnedsettelse. Du finner filmer om mange ulike skader, sykdommer og diagnoser. Filmskaperne følger ofte personene over flere år fra f.eks skade tidspunkt gjennom rehabilitering og livet etter. Dette er filmer av HØY kvalitet.

Independence Australia

Indepence Australia har røtter tilbake til 1957 og er en brukerorganisasjon som støtter og hjelper mennesker med funksjonsnedsettelser. De ønsker å hjelpe mennesker ta tilbake sin selvstendighet. Du finner flere gode videoer på deres YouTube kanal.

Wheels no heels

Her finner du mye god informasjon relatert til å leve livet når man sitter i rullestol. Også en del praktiske tips der mange er relatert til det å være kvinne. Gem Hubbard har over 3,7 millioner visninger og 50.000 abonnenter på YouTube.

Adapt to perform

Ben Clark legger først og fremst ut treningsvideoer på sin Youtube kanal! Du finner også videoer hvor han gir praktiske tips og også en der han viser sitt tilrettelagte hjem. På tre år har han fått over 10.000 følgere og her finner du mye bra!

Paralized Living

Brian lager informative videoer om det å leve livet i rullestol. I noen av filmene tar han opp spørsmål rundt seksualitet og fertilitet. Han har over 30.000 abonnenter på YouTube og legger bant annet ut videoer om det å være far, rullestolteknikk og forflytningsteknikk.

Wheels 2 walking

Richard Corbett lager YouTube videoer som både er informerende og inspirerende om det å sitte i rullestol. Her finner du mange praktiske og smarte tips. Han har nesten 100.000 abonnenter.

Carissa Louise

Tetraplegikeren Carissa legger ut videoer på YouTube om det å ha en ryggmargsskade.

Em Quattrocchi

Em legger ut mange informative og gode videoer fra hennes liv. Alt fra praktiske tips til refleksjoner rundt det å ha en funksjonsnedsettelse.


Instagram

Mort1rulle

Morten er helt klart den morsomste fyren jeg kjenner i rullestol. Han legger ut masse korte humorsnutter på Instagram og Snapchat. Han har dukket opp i Robert Stotenbergs humor verden. Ta en titt om du ønsker å le litt.

Loop Whoop

Sebastian Westin-Viipolla fra Sverige har snart 7000 følgere på Instagram og det forstår jeg godt. Sebastian legger ut filmsnutter der han viser praktiske tips. Alt fra trening, forflytting og rullestolteknikk til humorinnslag.

Wheel life stories

Denne Instagram kontoen legger ut masse interessant relatert til det å sitte i rullestol. De poster en blanding av praktiske tips, inspirerende folk og praktiske tips.

All wheelchair stuff

Denne Instagram kontoen legger ut masse morsomt relatert til det å sitte i rullestol. De selger også ulike morsomme t-skjorter som f.eks en med flgende tekst: «Walking… that’s so overrated»!

Aaron Wheelz

Aaron har vist hele verden hva det er mulig å få til i en rullestol. Han var den første til å ta ven backflip i rullestol og må kalles grunnlegger av idretten WCMX (en mellomting mellom skateboard og BMX i rullestol). Han reiser rundt med Nitro Circus sammen andre ekstreme utøvere innen sykkel og skateboard grener. Han har over en halv million følgere på Instagram.

Landon McGauley

Denne fyren er helt rå på både sitski og parra terrengsykling (sykkel med 3 hjul). Det er mildt sagt inspirerende å se hva han får til!


Finnes det flere?

Tips meg gjerne om du vet om gode filmer, dokumentarer, serier, YouTube kanaler, internettsider og sosiale kontoer med informativt innhold for oss som sitter i rullestol.