Kjøp av kunst
Dette innlegget er ikke rullestolrelatert, men det har absolutt relevans for hvordan ditt hjem ser ut. Flere som følger Funksjonshjemmet på nett og på YouTube har fått med seg at jeg er interessert i kunst og at jeg har en del kunst på mine vegger. Jeg får derfor ofte spørsmål om hvor jeg finner og kjøper denne kunsten.
Den enkleste måten å få info om min kunst er rett og slett å besøke min profil på Instagram: @urbanartpatron . Der finner du all min kunst med info om selve kunstneren. For deg som ønsker å ta skrittet videre og selv lete etter kunstnere og gallerier så kommer noen tips her.
Kunst er jo så dyrt?
Kunst trenger ikke være så dyrt. Du kan få fine trykk til under tusenlappen. I prissjiktet 1000-3000kr finner du masse fint. Skal du kjøpe originale kunstverk (kunst det kun finnes et eksemplar av) blir det fort litt dyrere.
Det er viktig å huske på at trykk må innrammes og de fleste trykk du kjøper passer dessverre ikke i en IKEA ramme. Derfor må du til en rammemaker. Kjøper du kunst til under tusenlappen så blir innrammingen hos en rammemaker dyrere enn selve trykket. Men så er jo også rammen med på å løfte selve kunstverket estetisk, og også gjøre det mulig å henge på veggen. Husk at som hovedregel må all kunst som er laget på papir rammes inn med glass (for å bevare trykket).
Trykk
Dette blir ikke en redegjørelse for alle mulige trykkformer som finnes, for det vet jeg ikke nok om selv. Men i hovedsak er trykk billigere enn originaler fordi de ofte lages i flere eksemplarer. Det finnes mange ulike trykkformer. Som regel er digitale trykk den billigste trykkformen fordi det trykkes opp på fotoskriver. Slike trykk blir ofte omtalt som Giclée. Les mer om det her.
Det er også mange kunstnere som gir ut silketrykk (screen print) som ikke er så dyre. Silketrykk trykk lages manuelt og er naturligvis mer tidkrevende. Jo flere farger jo mere jobb og jo mere jobb jo dyrere trykk. Les mer om silketrykk her.
Det finnes rekke ulike tradisjonelle trykkformer. Eksempler er litografi, tresnitt og linosnitt. Mange anser slike trykk for å være av større verdi. Les mer om det her.
Nummerering av kunst
Trykk som er nummerert og signert koster mer enn trykk som ikke er nummerert og signert. Unummerert kunst blir ofte kalt «open edition», og selv om de er unummererte kan de være signerte. Mange kunstkritikere kaller unummerert kunst for plakatkunst. Trykk som det finnes få av og som for eksempel trykkes i 10 eksemplarer, er dyrere enn et trykk det trykkes 300 av. De fleste kunstnere trykker ikke opp mer en 250-300 eksemplarer, men det finnes også trykk som det er trykt opp i 500+ eksemplarer.
Originaler
En original finnes kun i et eksemplar. Det kan for eksempel være akryl / olje på lerret eller tusj / vannfarge på papir. Mange originaler omtales også som mixed media og det betyr rett og slett at ulike materialer er brukt. Det kan for eksempel være en blanding av akryl, tusj og stoff/papir på lerret. Her er det i hovedsak kunstnerens navn og størrelsen på verket som bestemmer prisen. Det finnes ikke så mye original kunst til under 5000 kroner. Kjøper du mindre verk på papir fra mindre kjente kunstnere kan man få tak i originale verk for under 5000 kroner.
85% av all kunsten jeg eier er på en eller annen måte knyttet til Instagram. Instagram er en perfekt plattform for å vise frem kunsten man lager og mange kunstnere og gallerister bruker Instagram aktivt. Derfor er Instagram også den perfekte plattformen for å finne kunstnere man liker og kunstverk man ønsker å ha på veggen. Noen kunstnere selger direkte til kjøper mens andre selger gjennom gallerier. Jeg pleier vanligvis å sende aktuell kunstner en DM (personlig melding på Instagram) der jeg spør hvor jeg kan få kjøpt kunsten hennes/hans. Noen kunstnere, gjerne de mest etablerte/populære, oppgir i sin bio hvilket galleri som representerer dem. Da sender jeg en mail direkte til dette galleriet.
For å oppdage nye kunstnere er det bare å starte jakten på instagram. Finner du for eksempel et kunstner du liker på min profil, @urbanartpatron , besøker du denne kunstnerens profil. Se deretter på hvilke Instagram kontoer denne kunstneren selv følger. Sjansen for at kunstneren følger andre kunstnere du også liker er stor. Se også på hvilke gallerier som representerer kunstneren. Besøk disse gallerienes Instagramkonto og sjekk ut hvilke andre kunstnere de representerer. Sånn fortsetter du og jeg garanterer at du vil finne masse du liker.
Gallerier på nett
Mange er skeptiske til å kjøpe kunst «usett» (bare sett et foto av kunstverket på nett) og det forstår jeg. Men det å kjøpe kunst på nett gjør utvalget mange hundre ganger større enn om du kun skal kjøpe fra ditt lokale galleri. Dessuten kan jeg med ganske stor sikkerhet si (etter å ha kjøpt masse kunst på nett) at kunsten nesten alltid ser bedre ut i virkeligheten enn på foto. Så liker du det på nett liker du det nesten garantert på din egen vegg. Stadig flere gallerier åpner opp nettbutikker, som gjør det lettere å handle på nett. Men fremdeles vil jeg si at de fleste gallerier kun presenterer sine kunstnere på nett og de åpner ikke for direkte nettsalg. Noen legger også ut kunstverkene de har til salgs uten mulighet til å legge de i en handlekurv. Ofte finner du ingen pris. Det står i stedet «Contact gallery», «POA» (price on application) eller «Price on request».
Her er noen forslag til nettgallerier med stort utvalg:
- Fineart er nordens største kunstportal med mengder av kunst i alle sjangre.
- Artgate er et norsk galleri med 9 fysiske butikker og mengder av kunst på nett.
- Saatchi Art er verdens største galleri på nett. Her kan du blant annet søke på pris, størrelse, stilart, kunstform og farger. Du finner 1,4 millioner ulike kunstverk og 94.000 ulike kunstnere på Saatchi. Vær oppmerksom på at Saatchi bruker en import kalkulator for å beregne toll og denne kalkulatoren legger på toll på kunst som du ikke nødvendigvis skal betale toll på.
- Artfinder linger på Saatchi Art men er litt mindre. Art Finder formidler kontakt med kunstneren og du kjøper direkte fra dem. Du finner over 10.000 ulike kunstnere og 15.000 nye kunstverk i måneden på Art Finder.
- Jealous er et galleri som selger trykk fra unge spennende kunstnere i urban / street art sjangeren. Her finner du mye trykk med moderne / grafisk uttrykk.
- Artsy er ikke et eget gallery men en samleplattform for gallerier. Artsy videreformidler kontakt med galleriene. Her ligger det over 1 million unike kunstverk med over 100.000 ulike kunstnere. Jeg bruker ofte Artsy for å sjekke prisnivå på ulike kunstnere.
- Kunstveggen er Norges største online forum for kunst. 85% av medlemmene er opptatt av street art / urban art, men de er også behjelpelige med prisvurderinger om du er usikker på finn.no sine priser. Her finner du også en markedsplass med kunst til salgs.
- Finn.no er også et sted du finner mye kunst. Her er det det mye forskjellig av ymse kvalitet, men du finner også gull blant gråstein. Hver oppmerksom på at en del av kunsten er priset ekstremt optimistisk. Her lønner det seg å sjekke ut priser før du kjøper.
Import av kunst
Vær oppmerksom på at du ikke skal betale toll/mva på kunst under følgende forutsetninger.
«Dersom du er er bosett i Noreg og kjøper et kunstverk direkte fra kunstneren i utlandet eller gjennom en mellommann, for eksempel et galleri, skal du heller ikke betale merverdiavgift».
Les mer om hvordan kunst defineres og generelt om import av kunst her. Her kan du lese generelt om kjøp/import av varer fra utlandet.
Fraktselskap gjør ofte feil når det kommer til toll/mva. Mange ganger handler det om en dårlig jobb fra fraktselskapet, men problemer oppstår også fordi avsender ikke merker forsendelsen/kunsten grundig nok. Det er derfor viktig at du ber avsender merke forsendelsen grundig. Du kan få refundert tollavgift fra tolletaten om du kan legge frem dokumentasjon på at du har kjøpt kunst som er unnlatt toll/mva. Les mer om det her hva som skjer når fraktselskap gjør feil her.
Kjøp det du liker
De aller fleste samlere vil komme med det samme rådet. «Kjøp kun kunst du selv liker». De aller fleste trykkene du kjøper vil ikke stige i verdi. Det er heller motsatt. Skal du selge må du selge med tap. Du kan selvfølgelig være heldig å være en av de som kjøpte en Banksy til et par tusenlapper på begynnelsen av 2000 tallet og nå kan selge samme trykk med fem nuller bak ett tallet. Men dette er heller unntaket som bekrefter regelen. Selv kjøper jeg kun kunst jeg ønsker å ha på min egen vegg.
Unntaket her er om du har masse penger og ønsker å investere pengene dine i kunst med en forhåpning om å ha avkastning på kunsten i fremtiden. Har du flere hundre tusen eller millioner å bruke kan du kjøpe allerede etablerte kunstnere som selges på de store auksjonshusene. Det er større sannsynlighet for at disse vil øke i verdi enn kunstnere som ikke er så etablerte. Men selv i dette markedet finnes det ingen garantier. Tilhører du denne gruppen så vil jeg si, invester i eiendom i stedet. Kunstmarkedet er et svært uforutsigbart marked!!
Da gjenstår kun en ting; å ønske deg lykke til med kjøp av kunst.
No Comments